Geen plaats in de herberg
Door: Martin
Blijf op de hoogte en volg Martin
06 Maart 2011 | België, Orsmaal-Gussenhoven
Voordat ik op pad ging, had ik vooral zorg over een ding: waar zou ik, vooral tijdens de eerste helft van de tocht, gaan overnachten? Maar; zo dacht ik ook, de weg zal het mij wel leren. Inmiddels ben ik inderdaad wat wijzer.
Wildkamperen, een beetje man moet dat toch eens in zijn leven gedaan hebben. Ik kon afgelopen donderdag niet veel anders. De logementen in Oirschot waren vol, neef Henk was daarom weer naar huis gereisd, en ik zocht mijn heil in de bossen. Samen met de wilde dieren, weg van de mensen. Althans, dat dacht ik. Nauwelijks had ik met mijn headlight de tent opgezet en het mij gerieflijk gemaakt in de tent, of ik zag een zaklamp aan komen zwaaien: wat ik hier dacht te komen doen? Ik bungelde, overgeleverd aan de gunsten van de beheerder, want dat bleek hij te zijn. Ok, ik mocht blijven, als ik mijn naam maar gaf en ’s ochtends zou vertrekken. Als dank heb ik hem direct maar het adres van deze blog gegeven.
De volgende ochtend stond er rijp op mijn tent. Het vennetje nabij was bevroren. Er druppelde wat op mijn hoofd. Water. Vocht was op allerlei plaatsen binnengedrongen. Gelukkig leerde een korte inspectie mij dat de niet al te strakke afstelling van de tent waarschijnlijk debet was hieraan.
Die dag werd ik ook een land-loper. Ja, ik ben een landloper! Een dag eerder dan verwacht passeerde ik de grens met onze Zuiderburen. Vol verwachting klopte ik aan bij de immer gastvrije abdij te Postel: ‘nee, er was geen plaats.’ Of toch, in de kelder, waar wat bedden staan, zou ik kunnen liggen. Gretig ging ik in op het aanbod in. Het was er koud en vies, maar er was veel ruimte en je kon er slapen. Bovendien mocht ik ook de maaltijden, gratis en voor niets, gebruiken met de groepen die te gast waren.
Gisteren had ik, na twee wat barre nachten, ernstig behoefte aan een douche en wat warmte ’s nachts. Maar het vinden van een herberg of camping wilde niet lukken. Mijn tent heb ik uiteindelijk bij een keutelboertje op het terrein gezet. En, jaja!, daar heb ik met mijn kooktoestel ook rijst gekookt; smullen!
En vandaag? Ik slaap binnen. En er is een douche! En een computer! Ik geniet. Niet alleen hiervan. Ook van het mooie weer, het schitterende landschap en de leuke gesprekken met mensen die mij wat vertwijfeld aankijken en vragen: ‘Compostella?’
De eerste zes dagen heb ik 207 km gelopen. Nu ben ik in de buurt van Tienen, de weg gaat verder via Namen naar Reims, begin volgende week. De blaren en pijntjes zijn er, maar het is goed te doen.
Ontzettend bedankt voor jullie reacties! Stuk voor stuk leuk om te lezen, doet me ook goed.
Adios!
Martin
06 Maart 2011 - 19:55
Marielle:
Brrrr wat koud! Ik vind het knap hoor dat je het allemaal doet...maar...wat is de aanleiding..ben er benieuwd naar!
Hoe kom je nu weer aan een warm adresje?
Nou sterkte en succes en ook genieten! dit is wel een ervaring voor het leven!
Marielle -
06 Maart 2011 - 20:08
Maarjan De Koning:
Vergeet je niet te zwaaien als je jezelf voorbij loopt?
Die las ik in mijn agenda en moest aan jou denken: petje af hoor! Ben blij dat het nu even heerlijk weer is, dat loopt vast lekker!
Goede moed, ik nog 1,5 week tot mijn laatste werkdag... groet,
Marjan -
06 Maart 2011 - 20:15
Judith Hakvoort:
Ha die Martin! Tot nu toe lijkt het telkens goed af te lopen! Als troost moet je je maar bedenken dat je nu mag leren wat het inhoudt een 'echte man' te zijn;). En dat je extra inlevingsvermogen voor het kerstverhaal opdoet....
Ik hoop dat je nog wat gastvrije(re) mensen tegenkomt!:) -
06 Maart 2011 - 21:40
RobM:
Klinkt goed. Spannend wel. Ben ook blij dat je het even goed hebt nu. Geniet je er vast extra van. Je hebt toch wel een tas vol compeed en Gehwohl meegenomen. Oh ja en tegen de pijnlijke spieren en gewrichten gebruik ik altijd Tantum.
Heb het goed! Rob -
07 Maart 2011 - 06:54
Elly Clemenkowff:
Je maakt me erg nieuwsgierig wat nou dit laatste adres was. Zet hem op hè.
07 Maart 2011 - 08:36
Philos:
1. Tja, waar een wil is, is een weg, maar waar een weg is, moet die ook maar begrijpen wat je wil.
2. De meeste warmteontwikkeling bouw je op door isometrische contracties: wel goed blijven eten en drinken. -
07 Maart 2011 - 09:05
Esther Van Maanen:
Woh een gemiddelde van 34,5 km per dag en dat met zo'n tas en de barre nachten, respect! Hopelijk gaat het vinden van onderdak deze week wat voorspoediger! -
07 Maart 2011 - 11:28
Wil Schonewille:
Hallo Martin, wat een avonturen. Je doorstaat het allemaal zeer blijmoedig zo te lezen. Voor mij zit lopen er voorlopg niet in, heb donderdag mijn enkel gebroken. Zal jouw wel en wee nu met extra aandacht volgen vanuit de rolstoel met mijn been omhoog.
Ook ik ervaar nu wat anderen voor je kunnen en willen betekenen. Hartverwarmend!
Veel succes met het vervolg van je tocht.
Wil -
07 Maart 2011 - 12:13
Jet:
petje af.... -
07 Maart 2011 - 13:30
Sjoerd Muller:
Martin, jij ouwe roomsche pelgrimbroeder! Heel goed dat je de tocht waagt! Ik spreek er nog wel eens mensen over voor de RKK en het is echt een karaktervormende reis. Geniet ervan, vooral van de mensen die je onderweg ontmoet. Ik was eind vorig jaar nog voor het werk in Santiago (ik ging gewoon per vliegtuig, slechts vier uurtjes) en het is een heel inspirerende plaats. Alle goeds en hou ons op de hoogte! -
07 Maart 2011 - 16:09
Mareike:
wow wat gek, maar echt een avontuur, kenn je couchsurfing.com, is misschien ook en hulp. Als je een keertje i-net heft, ga even kijken. Viel Glück, groetjes, mareike -
07 Maart 2011 - 22:59
Gerrie:
Hoi, Gisteren was ik, met prachtig weer aan het wandelen in 'Het Groene Hart ' Prachtig om in deze pure voorjaars atmosfeer te lopen.
Heel eerlijk: ik heb niet aan je gedacht. Maar had ik dit wel gedaan dan was ik jaloers geweest.
(douche in je tent.? was dit geen condens?)
Genietze van de vrijheid -
08 Maart 2011 - 20:06
Evelien:
Ha Martin,
Leuk om je verhalen te lezen. Ik krijg zo een aardig beeld over jouw reis. Veel succes met de rest van jouw reis. -
11 Maart 2011 - 18:59
Yvonne:
Hé Martin! Wat leuk en nu al zulke mooie verhalen. Klinkt ook wel een beetje als afzien, maar het is wel avontuurlijk (en je bent natuurlijk wel wat gewend)...
Heel veel succes!! -
11 Maart 2011 - 19:48
Hans (Montfoort):
Martin Martin Martin,
Wat een gek ben jij zeg.
ha ha ha ha
Leuke verhalen ik hou je in de gaten.
Nu volhouden en doorknallen.
Morgen beginnen wij ook weer.
Swift uit moeten 3 punten zijn.
Ciau. -
11 Maart 2011 - 22:41
Elwin:
Hee Martin!
Ik lees met plezier je verhalen.
Prachtig om zo'n tocht te maken lijkt mij (ondanks het afzien soms). Respect! Succes, sterkte en zegen toegewenst!
Groet,
Elwin